Автор: Христо Иванов, фейсбук, dunavmost.com, снимка: БулфотоСтрува си да си припомним

...
Автор: Христо Иванов, фейсбук, dunavmost.com, снимка: БулфотоСтрува си да си припомним
Коментари Харесай

Христо Иванов: Гешев си затваря очите за крещящи казуси

Автор: Христо Иванов, фейсбук, dunavmost.com, фотография: Булфото

Струва си да си напомним какво съставляват профилираните прокуратура и  съд , доколкото през днешния ден ще има самобитна кулминационна точка в тяхната активност.

Първоначално, те бяха замислени като пропагандна еманация на “волята ” за промени и битка с престъпността на първото държавно управление на ГЕРБ.

Тогава, под персоналното водачество на Борисов и Цветанов, тази “воля ” беше конкретизирана в поредност от шумни акции, които постоянно включваха политическа поръчка, грубост при реализацията си, пропагандна шокова вълна (с вечното  съд ействие на Пеевски) и тежък спор със всеки  съд ия, който не съучаства във всичко това. Не знам дали някой води сметка каква е сумата, която всички ние платихме под формата на компенсации за всичко това. Останалата цена е неизчислима.



Още тогава, благодарение на Цацаров, който беше оценен като  съд ията с “по-особена наказателна политика ” и притеглен да създаде законодателната рамка, профилираните структури бяха оценени от ББ и ЦЦ като опция:

- Да се имитира  съд ебна  промяна  чрез основаването на нови структури, без да се взема решение централният проблем на право съд ието: политическото въздействие и превръщането на прокуратурата в съществена негова бухалка;

- Да се заобиколят непокорните софийски  съд илища и да се сътвори парален прокурорски  съд ;

- Да се обезпечи гумен щемпел за всевъзможни репресивни акции и за превръщането на ограниченията за задържане и следствието в независими принадлежности за инквизиция, изкривяване и обществено оскърбление.

Подобни профилирани структури са присъщи за всички властнически и диктаторски режими, които вземат решение да се легитимират през битката с корупцията и “криминалните фактори ”, които неизбежно се пробват да съборят стабилността. Разбира се, на процедура това се трансформира в полеви арбитражен съд със особено селекциониран “лоялен ” и не доста замислящ се личен състав, който се употребява за пропагандни акции и кавга с опозицията и непокорните публицисти. Неслучайно, сходни извънредни  съд илища са неразрешени от всички вероятни стандарти за независим  съд , в това число българската конституция. Разбира се, нужен е и конституционен  съд  с гръбнак и темперамент, а нашият Конституционен съд се попълня и сезира от същите фактори, които измътиха този монстър.

В интервала 2009 - 2013 година ГЕРБ пристъпиха към основаването на тези структури с цялата законодателна и пропагандна грубост, на която бяха способни. Тогава обаче, мощната съпротива на хубавичко част от професионалната и експертната общественост съумя да ограничи размаха на това законодателно страшилище и в юрисдикцията на познавач съд а и прокуратурата не бяха включени “политическите ” проблеми и корупцията. Горд съм, че имах опция да вземам участие в това изпитание от самото му начало до през днешния ден.

Нямаше претенденти

Първото бламиране на това начинание пристигна, когато бяха оповестени състезанията за попълване на новосъздадените  съд ийски бройки. И, макар обещанията за по-добри условия и по-доброто възнаграждение, се оказа, че няма претенденти за всички места!

Разбира се, това надалеч не сътвори условия за изключително първокласен кадрови асортимент. Не че някой си е поставял сходна цел изобщо… В последна сметка, тези структури се трансфораха в хвостохранилище за едни характерни кадрови процеси: потоците от фрагменти от следствието, Министерство на вътрешните работи академия, всякаквите печатници за дипломи, основани по умря на благоевградско-воденичаровския модел….

Всичко това беше почнало да нахлува в  съд а и прокуратурата под благия взор на Висш съдебен съвет, който ще остане в историята със абсурда към Красьо Черния. Разбира се, постоянно има изключения. Надявам се през днешния ден и отсега нататък, тъкмо те да надделеят. Знаем, обаче, за изключението и правилото.

Това, което ГЕРБ и Цацаров не съумяха да свършат до 2013 година, беше довършено след 2016 година на няколко законодателни порции. Към юрисдикцията на спец  съд а и прокуратурата бяха придадени политическите проблеми и корупцията. Беше основан и монстърът КПКОНПИ. Така пропагандно-репресивната конструкция се трансформира дефинитивно в ексклузивен политически  съд .

Второто бламиране беше посочването (по чисто вътрешнополитически аргументи в САЩ) на кадър от тези познавач съд а като подкупен тъкмо от тези, пред които ръководещите желаят да се докарат по какъв начин се борят с корупцията посредством въпросния спец  съд . Без Съединени американски щати даже да споделят данните, на които основават това решение. Трудно е да си представим по-голяма проява на липса на доверие.

Вторият стадий на олигархичния режим

Преминаването към сегашния намерено наказателен стадий на олигархичния режим в България, обслужван от Борисов и ГЕРБ и дирижиран от Сараите на Доган и Пеевски, беше приключено с избирането на Гешев за основен прокурор и основен екзекутор. Още като прокурор по делото КТБ и заместител основен прокурор, Гешев беше потвърдил изключителната си полза - подготвеност да обслужва по най-сопаджийски метод Сараите и Пеевски, да взе участие в намерено политически акции, да обслужва присвояване на бизнеси и активи, да замита следите на тези, които не би трябвало да бъдат пипани, да влиза в звук и да координира дейностите си с Пеевската пропагандна машина.

Хиперактивността на Гешев в потреблението на новосъздадената спец-структура като бухалка стартира с обществения линч над Иванчева. Още тогава предупредихме, че това е единствено ордьовър. Последваха цяла редица сходни пропагандни акции. Дори когато ставаше дума за хора, които явно от дълго време трябваше да бъдат клиенти на прокуратурата, методът, по който беше подходено към тях, нямаше нищо общо с право съд ието. Зад тези акции постоянно прозираха или политически претекстове или откровена реквизиция на бизнес и активи.

Същевременно, Гешев и спецструктурите демонстрираха забележителна подготвеност да си затварят очите за други крещящи проблеми. Фразата “не съм си предизвикал да чета ” за материалите за връзките сред Божков и Горанов и Борисов, ще остане като емблема на този нахален изборен метод.

Този ураган от акции имаше и друга цел - да приготви подтекст, в който “никой няма да може да каже нищо ” за репресиите против опозиционни медийни и политически фигури. Атаката против самата опция за някакво инакомислие върви редом с реквизиция на антикорупционното говорене. Атаката против частната благосъстоятелност и свободен бизнес е рамкирана като възобновяване на историческа правдивост за приватизацията отвън всевъзможни периоди на юридическа, житейска или бизнес отминалост. Напоследък, към всичко това се добави и евроатлантически агитационен целофан…

Разбира се, всички издатели на сериозни към властта медии, станаха клиенти на прокуратурата. Това трябваше да обслужи две цели - всичко, което се разгласява в тези издания, от журналистическите следствия, до карикатурите, да бъде оповестено от властта за защитна тактика на обвинения Х и по този начин - да не му се дава отговор и, второ, хората, които финансират тези издания, да бъдат принудени да замлъкнат. Показно!

Тук е значимо да се посочи хронологията - кое е първо: действието на прокуратурата или медийната или политическа сдържаност. Всеки, който познава работата на тези издания и публицистите в тях (които имат имена, биографии, физиономии, с които могат да се гордеят, за разлика от отровните си двойници при Пеевски), добре знае, че критичността е повода, а прокурорската принуда резултатът.

В ЦУМ-Гейт, който по този начин и не беше разследван, научихме по какъв начин персонално основният прокурор Цацаров привиква издател, с цел да му оказва напън да не подлага на критика и карикатури ръководещите и да не поддържа опозицията. В описанието на тази сценка имаше един подробност - Цацаров държал в ръката си свита като бухалка една от книгите на Пеевски, в които се задава пропагандната основа, а и опорките на прокуратурата, на офанзивата против опозицията, медийна и политическа. Преди европейските избори видяхме на фотография управлението на Движение за права и свободи с тези книги…

Ако някой има въпроси по отношение на претекстовете на Гешев - дали става дума за политическа акция или неутрално приложение на закона - да вземе което и да било изявление на основния каскет. Гешев даже не усеща потребност да прикрива политическата си мотивация, употребявайки най-примитивните пропагандни опорки на Пеевската агитация. Каскетът раздава обвинявания в ефир, громи политическите и медийни съперници на ръководещата коалиция на Борисов и Сараите, даже не си придава тип на правист или магистрат, привързан от условие за безпристрастност, търсене на обективната истина (и събиране на доказателства и в интерес на защитната версия), деполитизация, хипотеза за непорочност или обикновено възпитание.

Та, това е подтекстът, в който през днешния ден с непредвидена и екстрена експедитивност познавач съд ът очевидно ще завърши разглеждането на делото EVN. Самото обвиняване е анти-правно. То не оставя никаква опция човек да си каже, че може и да има нещо. Не подвластно по какъв начин ще приключи тази фаза - това е политическа поръчка против издателя на някои от най-значимите медии, които все пак пробват да запазят своята самостоятелност и знаково лице на опозицията. Управляващите от обединението ГЕРБ-ДПС бързат да покажат мускули и да запушат устите на всички, на които могат, преди изборите.

Трябва да се каже ясно

Днес това би трябвало да бъде казано ясно и без всевъзможни заобикалки: прегрешенията, за които са преследвани Иво Прокопиев и Трайчо Трайков, не са в кориците на делото EVN, а в тяхната обществена позиция и роля. Това дело не се води по никакви правни аргументи, а като част от смачкването на всичко, което може да противостои на задушаването на българската народна власт. В тези моменти всеки се дефинира къде стои, даже и в случай че мълчи и мижи.

И, тъй като знам какво ще се полее, ще опиша за една замяна на реплики, която имах оня ден с фигура от ГЕРБ. На моя рецензия, индивидът показа, че се надявал скоро да излезе от политиката. Попитах го дали мисли, че ще му разрешат да го направи, на което той сподели, че се надявал, че българския  съд  запазвал някаква самостоятелност и обективност.

Каква подигравка единствено! Хората, които направиха всичко да затрият каквато самостоятелност беше развил  съд ът и участваха в основаването на това репресивно и противоправно страшилище, се надяват, че  съд ът няма да е напълно доубит все още, в който ще се опитат да се пуснат от хорото.... Дето се споделя, палете свещи за " толупите ", " анархолибералите " и " десните екстремисти " като нас.

Та, желая да кажа на всички - пропагандисти, тролове, труженици от всички равнища на ръководството, всевъзможни персони, прилепнали към питателните вериги към Борисов, както и на предприемачите и жителите, които мислят, че това няма общо с тях. Гледайте деликатно какво се случва по делото EVN, тъй като гледате в бъдещето, своето и на страната си. Каквото и да се случи през днешния ден, апетитът идва с яденето, а размахът с “накървавяването ”. Веднъж основани, тези чудовищни бухалки няма да бъдат употребявани единствено за някои и единствено за малко. Вкусът към мачкане, задръстване на усти и завладяване на бизнеси е извънредно инфектиран и бързо стига до всички капиляри на обществото. Има доста образци в историята за това.

Гледайте и не извръщайте взор!

Аз съм се опълчвал против всичко това от самото му начало, както съм могъл. " Демократична България " има ясни и поредни позиции за унищожаване на профилираните структури и КПКОНПИ в този им тип и решителна  промяна  на прокуратурата. Никой различен не желае да се ангажира с тази идея. Ако не спрем тази болест в този момент, след това може и да е късно.

Идват избори!

Христо Иванов

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР